Vijf tips voor een opgeruimd huis

5x een opgeruimd huis

Je huis op orde houden helpt heel veel als je met zijn allen zoveel thuis bent! Er is al chaos genoeg met de kinderen thuis en allerlei extra boeken, schriften en etuis in je woonkamer. Vijf tips van Tineke Wuister om de boel een beetje in de hand te houden:

1. Een vaste plek

Geef de schoolspullen een vaste plek in huis. Breng ze daar elke avond naartoe, het liefst vóór het avondeten, zodat je ontspannen aan tafel kunt zitten en je ’s avonds niet tegen al die spullen aankijkt.

2. Eérst opruimen, dan …

Zorg sowieso dat het huis is opgeruimd voor het avondeten. Bij ons hebben de kinderen tussen vijf en zes uur ‘s middags een uurtje ‘schermtijd’. Ik zeg vaak om 16:50 uur: “Eerst opruimen, dan mag je pas achter je scherm!” Nou, dan hebben ze het ineens zo gedaan, hoor!

3. Samen soppen

Het is in deze periode een stuk helderder dat we het met elkaar moeten doen in huis. Dit is hét moment om kinderen te leren dat zij ook verantwoordelijk zijn voor het huis. Laat ze zelf hun bord, beker en bestek in de vaatwasser zetten of maak op woensdagmiddag een uurtje samen schoon in huis.

4. Minder spullen

Juist nu er veel mensen in huis zijn, word ik soms helemaal kriegel van te veel spullen om me heen. Kijk je woonkamer eens rond. Wat geeft onrust? Heb je misschien dingen op je vensterbank staan, aan je muur hangen of op de grond staan die je voor dit moment even weg kunt halen? Een woonkamer met minder spullen wordt minder snel rommelig, is sneller weer aan kant en dat kan zomaar een hoop ergernis schelen!

5. Wat kan weg

Misschien is dit wel een mooi moment om je huis een beetje te versimpelen. Ga eens door je keukenkastjes: welke dingen kunnen weg? Maar kijk ook eens naar de (kinder)kleding, het speelgoed, de boeken … De agenda zit in de avonden en weekenden waarschijnlijk een stuk minder vol. Elke week een kast opschonen? Waarom niet?!

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud