zorg voor jezelf als je thuiswerkt met kinderen

Circus thuiskantoor: Thuiswerken met kleine kinderen

Het is een beetje de jongleertruc met de 8 ballen, of die act met de 20 bordjes in de lucht: je wilt alles in de lucht houden in deze weken. In het team van Gezin&Corona zitten doorgewinterde circusartiesten, euh, thuiswerkers. Zij delen hun tips voor thuiswerken met kinderen in de basisschoolleeftijd.

Plan.

Verdeel je dag in kindertijd en werktijd. Plan vooruit. Doe groot boodschappen in het weekend en maak een maaltijdplan voor de hele week. Kook de gezinsfavorieten en kies voor simpel, vers en snel. Die haute cuisine en 7-gangenmaaltijd komt wel weer na.

Wel alleen.

Met iedereen thuis, is tijd alleen de grote luxe. Loop een blokje om in je eentje als de rest van het gezin ontbijt, of rij met een omweg naar de supermarkt. Sluit je week eens af met jouw lievelingsserie op je laptop, in plaats van samen op de bank.

Niet alleen.

Wissel de zorg/schoolzaken af met je partner (of een goede buur die ook kinderen heeft). Dat klinkt te simpel, maar in veel gezinnen ligt de schoolbegeleiding en opvoeding bij één van de ouders. Vind je hulp vragen lastig? Zie het als samenwerken, niet als zwakheid en bedenk per week minimaal 1 ding waarin je wilt samenwerken voor je werk of de kinderen.

Roep hulp in.

De oppas kan misschien een extra middag komen zodat jij wat werk kunt inhalen. Of regel samen met een paar andere ouders een student die de kinderen aan een tafel met wat huiswerk helpt.

Hang op.

Soms kom je helemaal in de knoop met een (video-)belafspraak als ineens je kinderen je nodig hebben. Leg het rustig uit en hang op. Help je kind en pak het gesprek weer op. Iedereen die dit niet respecteert heeft de afgelopen maanden onder een steen geleefd.

Slaap.

Iedereen is moe. Ga op tijd naar bed (zonder je mobiel of tablet) en sta op tijd op. Werk niet ‘s avonds door als je moe en futloos bent.

Wees creatief.

Het is maar tijdelijk, dus je kunt tijdelijk gekke oplossingen bedenken.
Vol hoofd/volle mailbox? Sta vroeger op en werk/sport een uurtje voor het huis wakker wordt.
Baby + schoolkinderen? Combineer het middagslaapje van je baby met een speeluur buiten voor je grotere kinderen.
Geen eigen bureaus? Plak je eettafel af met tape om de werkplekken van de kinderen af te zetten. Geen eigen computers? Leen voor het teams/zoom/meet-kwartiertje elke dag de tablet van een buur in ruil voor een lekkere ovenschotel.
Teveel troep? Maak ruimte. Zet het meest rommelige speelgoed plus je olifantenbeeldjesverzameling in de schuur, op zolder, desnoods in een krat in de auto tot je weer ruimte hebt voor gezellige chaos.

Lach.

Sta je op ontploffen of wordt het je even teveel? Neem je gevoel eens in de maling: als je je blij voelt lach je. Omgekeerd maakt je lijf blijheidsstofjes aan als je je gezicht in een lachstand zet. Yup. Ook als je verre van blij bent. Dus zet een brede glimlach op en je lijf wordt vanzelf blij. Knuffel en kus je kind, want ook daarvan komen geluksstofjes vrij.

Praat.

Deze lockdown volhouden vraagt het uiterste van ons kunnen en geduld. Wil je even stoom afblazen? Heb je behoefte aan een luisterend oor? Het Nederlands Jeugd Insituut maakte een overzicht van organisaties ➡️ waar jij als ouder terecht kunt.

Foto: Jose Puma via Unsplash

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud