Coronamaatregelen per 26 juni

Op 26 juni zetten we een grote stap: Waar we het meest van zullen merken: de mondkapjesplicht vervalt op de meeste plekken, en thuis en buiten gelden geen groepslimieten meer. Door ons aan de basisregels te houden, kan steeds meer. De belangrijkste veranderingen voor gezinnen:

Stap 4 openingsplan vanaf 26 juni

 • Bezoek en groepen
  Vanaf 26 juni zijn er geen grens meer aan het aantal bezoekers dat je  thuis mag ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Goed nieuws dus, voor kinderfeestjes en eindexamenborrels. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden.
 • Mondkapjesplicht
  De mondkapjesplicht vervalt grotendeels, ook bij contactberoepen. Waar anderhalve meter afstand lastig is blijft de mondkapjesplicht gelden, zoals in de bus, metro en trein, en op stations, vliegveld en in vliegtuigen. Maar ook bijvoorbeeld in het voortgezet onderwijs blijven de mondkapjes nog even.
 • Werk
  In overleg met je werkgever mag je maximaal de helft van je tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd anderhalve meter, ook in lift en kantine.
 • Eropuit 
  Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden.
  In een theater zal niet elke stoel bezet worden en in een restaurant moeten de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht.
  In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.
  Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen worden.
 • Sport
  Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
 • Coronatoegangsbewijs 
  Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen.
 • Gratis coronatest voor reizen
  Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.
 • Oranje en het EK – De meeste mensen kijken het EK thuis met hun gezin. Wil je voor de achtste finale met het Nederlands elftal reizen naar Boedapest, of heb je tickets voor een andere wedstrijd in het buitenland? Lees hier de belangrijkste reistips – en het reisadvies voor alle EK-landen.

Alle basisregels gelden dus nog steeds. Half augustus bekijk het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.

Bekijk de maatregelen 

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud