Zo verander je de gewoonten in je gezin

Dag winterse gewoontes!

De zon schijnt langer en we kunnen soms al weer ‘metzonder’ jas naar buiten. Tijd om een paar ingeslopen winterse schermgewoontes overboord te gooien.

Gelukkig kun je elke dag besluiten een gewoonte te veranderen! Bedenk dat je dingen anders gaat doen, maak een positief plan, bespreek met je gezin hoe jullie SAMEN iets gaan veranderen en kijk wat er gebeurt. Veel opvoedkwesties kun je zo oplossen. Het vraagt wel jouw aandacht, energie en creativiteit, maar het lukt je vast!

Twee voorbeelden:

Bedtijd – Je merkt dat je schoolgaande kinderen steeds later gaan slapen, en ‘s morgens meer moeite hebben om uit bed te komen.

  • Vertel ze op zondagmiddag dat je die schoolweek (maandag tot en met vrijdag) een test van een week wilt doen omdat je ziet dat ze ‘s morgens moeite hebben met uit bed komen. De test is dat ze een halfuur eerder naar bed gaan en het licht uit doen. de test is alleen de komende schoolweek.
  • Jij gaat ze helpen door op tijd te laten weten dat het tijd is.
  • Lukt het ze die hele week wel om op tijd op te staan, dan zitten ze op de goede bedtijd. Als jij wilt kan er de week erna een kwartier bij.
  • Lukt het ze dan nog niet om op tijd uit bed te komen, dan vervroeg je de bedtijd de week erna met nog een kwartier.
  • Zo maak je ze zelf ‘eigenaar’ van hun eigen bedtijd, zonder dat het als een straf aanvoelt.

Schermtijd – Bespreek met je gezin wat jullie het allerliefst doen als je online bent. Kijk of je een deel van die dingen kunt verplaatsen naar offline. Het werkt het best als je het (1) samen doet en er (2) een vaste probeerperiode voor afspreekt. Een periode van twee weekenden en de tussenliggende week geeft je al veel tijd om te experimenteren:

  • Fortnite fans? Organiseer een Nerf- of watergevecht in de speeltuin.
  • Minecraftbouwers duiken in de Legobak of gaan een hut timmeren in een timmerpark of natuurspeeltuin.
  • Vaste bezoekers van de Roblox Adopt-Me’s bouwen een asiel voor de knuffels.
  • Bouw een raceparcour en leg om de paar meter een chocolademunt of snoepje op de baan. Met je afstandbestuurbare auto rijd je over de baan en verzamel je de munten.
  • Vierkante ogen van Netflix? Zoek naar een boek of boekenserie in de stijl van de favorieten van je kind. De bibliotheek helpt je graag op weg en lenen is gratis voor iedereen tot en met 17 jaar.

 

Beeld: freepik.com

 

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud