per 1 juni mondmaskers verplicht in ov

Per 1 juni mondkapjes in OV verplicht

Vanaf 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen als je met het OV wilt reizen. Wat zijn de regels?


Reis je vanaf 1 juni 2020, Tweede Pinksterdag, met het openbaar vervoer, dan ben je verplicht om een mondkapje te dragen. Dit geldt voor al het openbaar vervoer, dus trein, bus, tram, metro en veerpont, en voor iedereen van 13 jaar en ouder. Waarom? In het openbaar vervoer is het erg lastig om anderhalve meter uit elkaar te blijven, bijvoorbeeld al bij het in- en uitstappen en het lopen naar een zitplaats. Bovendien wordt er niet gecontroleerd of je verkouden bent of koorts heb voordat je instapt. Door het gebruik van een mondkapje bescherm je andere reizigers, en zij jou.

Eisen

Zijn er bepaalde eisen aan de mondmaskers? Ja. In het OV gebruik je niet-medische mondmaskers. Dat betekent dat je papieren (wegwerp) mondmaskers kunt gebruiken die te koop zijn in de winkel. Of je naait of koopt een stoffen mondmasker die je kunt wassen en hergebruiken.
Let op: je hebt bij elke reis met het OV een nieuw of gewassen exemplaar nodig. Dat betekent dat je voor de heen- en terugreis twee maskers nodig hebt. Een voorgeknoopte zakdoek telt niet als mondkapje, omdat die niet goed genoeg aansluit op je neus en mond.

Naai-instructie

Wil je zelf een mondmasker naaien? Op het internet zijn veel instructiefilmpjes te vinden. Bijvoorbeeld:

Wil je alle informatie en regels over mondkapjes zelf bekijken, bezoek dan de speciale pagina van de rijksoverheid met veelgestelde vragen over mondkapjes.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud