spelen helpt je kind in zijn ontwikkeling

Stress? Spanning? Ga spelen!

Spelen helpt kinderen om ervaringen te verwerken. Van spelen voelen ze zich beter. Ruil dus eens wat vaker de tablet voor de speelgoedbak, en doe lekker met ze mee. Met het lange paasweekend en de meivakantie in het vooruitzicht delen we tips van ouders en opvoedexperts.

Spelen is van levensbelang

Een baby wordt geboren met miljarden hersencellen. Die hersencellen zijn klaar voor gebruik, maar ze worden pas nuttig als ze goed met elkaar verbonden worden. Die verbindingen worden gebruikt voor alles wat ons mens maakt: van taal tot geheugen en van je motoriek tot je emoties.

Hoe vaker je die verbindingen gebruikt – vergelijk het met een straat – hoe sterker die verbinding wordt: de straat wordt een snelweg! We weten ook dat verbindingen die niet aangelegd worden of die weinig gebruikt worden, zullen afsterven. Een kind ontwikkelt zich dus goed als zoveel mogelijk van die verbindingen gebruikt worden. En de beste manier om dat te doen? Spelen!

  • Samen spelen is ook goed voor jou – Heb je een vol hoofd? Door samen met je kind in een fantasiewereld te duiken maken je hersens stofjes aan waar je blij van wordt.
  • Door te spelen kan een kind ook sociale rollen oefenen: hoe voelt het om een held te zijn? Wat doet de liefste vader of moeder? Hoe voelt het om iets stouts te doen? Spelen is een veilige omgeving om te ontdekken wie je wilt zijn.
  • Spelen helpt kinderen om ervaringen te verwerken. Na de coronatest, een spannend bezoek aan het consultatiebureau of als er in huis tussen de ouders wat meer spanning is: laat je kind spelen.
  • Een filmpje of een spelletje op de tablet heeft niet hetzelfde effect. Dat zet de emoties op ‘standby’ maar verwerkt ze niet. Anders is het, als je samen een filmpje kijkt wat bij de emotie hoort, en je samen praat over wat je in het filmpje ziet. Blijf in contact en praat op een positieve manier. En daarna lekker spelen.
  • Vies worden mag – Verf, modder, mos en lijm: het verdwijnt in de wasmachine, maar de herinnering aan dat fijne speelmoment blijft nog lang in jullie herinnering. Blijf erbij zodat er veilig gespeeld kan worden.
  • Tot je vijfentwintigste blijven je hersenen groeien en verbindingen maken. In de eerste levensjaren maakt het brein de meeste nieuwe verbindingen aan per seconde! Stimuleer zo veel mogelijk verschillende gebieden: voelen, proeven, praten, ruiken, zien, horen, dat maakt kinderen blij.
  • Hoe minder precies het speelgoed is ‘ingevuld’, hoe beter. Er is speelgoed waarbij je alleen maar op een knop hoeft te drukken en alles gaat vanzelf. Dat geeft het kind weinig ruimte voor ontdekken en expressie. Een blokkendoos, een bak Duplo of Lego, een kartonnen doos, een emmer zand en wat takjes, geeft veel meer ruimte voor spel.
  • Spelen is voor alle leeftijden. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je lukt. Merk je dat een ouder kind moeite heeft met spelen? Help ze door een veilige plek te maken waar ze vrij hun fantasie kunnen laten gaan. Ook helpt het als ze spelen kunnen leren van kinderen die dat wel makkelijk kunnen.

Beeld: Jelleke Vanooteghem via Unsplash

 

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud