inspiratie voor de kerstvakantie

Toptips van ouders: 14 x inspiratie voor de kerstvakantie

Wij vroegen ouders naar hun plannen voor de twee weken dat de kinderen vrij zijn en zijzelf nog (een paar dagen) werken. Twee weken vakantie, en daarom: 14 tips!

Gepubliceerd op 12 december, aangepast op 15 december 2020 

Na de kerstvakantie krijgen de kinderen nog twee weken online les. Fijn dus, als je in de vrije weken even echt zou kunnen ontspannen. Dit zijn de plannen van andere ouders.

1. Elk jaar in de kerstvakantie wisselen de kinderen van kamer. Lekker speelgoed en kasten uitzoeken. Zo gaan we fris het nieuwe jaar in.

2. Ons huis maken we dit jaar extra gezellig. De kinderen mogen met speciale stift  tekenen op de ramen. De ideetjes en voorbeelden halen we van pinterest ➡️.

3. Wij hebben een afspraak met ouders van 2 klasgenootjes: iedereen neemt ze een dagje onder de hoede. Twee meiden komen 1 dagje bij ons. Dat levert mij twee werkdagen op, als ons dochtertje eerst bij de ene, en dan bij het andere vriendinnetje kan spelen.

4. Mijn tip: maak afspraken en plannen zodat iedereen weet waar je samen aan toe bent (en zodat je je op dingen kunt verheugen!). Ook voor de kinderen is het fijn te weten wat er wanneer gaat gebeuren. Welke dagen werk je, en hoe vermaken de kinderen zich in die tijd? Op welke dagen doe je iets samen? Wij hebben een kalender getekend op een groot stuk karton en daar vast wat plannetjes op gezet.

5. Ik wilde altijd al leren kleding naaien, maar nam daar nooit de tijd voor. Ik neem deze vakantie online naailes en onze tiener doet mee.

6. Onze kinderen kijken al weer uit naar het gezamenlijk logeren in de woonkamer. Alle matrassen (dus ook die van ons als ouders) naar beneden en klaar voor de party (voorlezen, filmpje, zak chips, etc)

7. Groot succes in de meivakantie, en dus ook voor de kerstvakantie weer in de planning: vakantieland in eigen huis: we kiezen een land, koken een klassiek gerecht uit dat land, leren tellen tot tien in die taal, en draaien de muziek.

8. Met de kleinere kinderen is een kabouterpad ➡️ in het bos echt leuk.

9. Wij hebben het geocachen ➡️ helemaal ontdekt!

10. Het geloof en het vieren van de geboorte van Jezus is in ons leven belangrijk. De mis op Kerstavond kunnen we helaas niet bijwonen. Daarom doen we een kerstwandeling (kerstwandeling2020.nl ➡️) en organiseren we met andere mensen van onze kerk in het dorp een kerstspeurtocht.

11. Knutselen voor de kerstboom ➡️ of voor Oud & Nieuw ➡️

12. Wij verzinnen altijd een gek goede voornemen. Kies samen voor januari een challenge met je hele gezin!
– meer bewegen (doe een stappenchallenge)
– vaker voorlezen (de bibliotheek ➡️ helpt met leuke tips, en kinderen zijn gratis lid)
– vegetarische recepten uitproberen (bijvoorbeeld bij de vega challenge ➡️)
– iets nieuws leren (een online taalcursus, of leren programmeren?)
– of: meer aandacht voor elkaar (hier roepen ze dan ‘spelletjesavond!’)

13. Wat bij ons ook steeds weer een hit is: speelgoedwinkeltje. Het speelgoed dat beneden staat, wordt uit de kasten gehaald. Daaruit kiezen ze wat écht beneden moet blijven. De rest gaat naar zolder. En van de spullen die op zolder staan, kiezen ze een aantal dingen die naar beneden kunnen. Ze herontdekken hun eigen speelgoed dan weer helemaal..

14. Ik heb niet echt een doe-tip, maar een denk-tip: maak het jezelf niet te moeilijk. Het is een rare tijd. Wees mild voor jezelf, je partner, je kinderen, je naasten. Geef wat meer aandacht aan een eenzame buurman of buurvrouw. Over een jaar kijken we terug, en hoe fijn is het dan als je kan zeggen: we hadden het knus samen.

En verder: 🌟 Maak een balance board 🌟 Bouw een escape room of zet een avondspeurtocht uit in huis 🌟 Bak je eigen oliebollen 🌟 Maak van de zolder, garage, schuur of het tuinhuis tijdelijk een winterchillplek voor je tieners (check het instagram-account van Bas Smit voor inspiratie) 🌟 Knutsel kerstkaarten en stuur ze op 🌟 Ga elke dag een uurtje naar buiten 🌟 Maak tijd voor jezelf 🌟

Namens het hele team van Gezin&Corona wensen we je een mooie kersttijd.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud