het landelijke nummer om te bellen bij klachten is 0800-1202

Vanaf 1 juni landelijk nummer 0800-1202 voor coronatesten

Vanaf maandag 1 juni kun je bellen het het landelijke nummer 0800-1202 als je milde klachten hebt die passen bij de symptomen van corona.

Heb je milde klachten zoals hoest of koorts en denk je dat je corona hebt? Dan blijf je thuis en laat je je testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Door iedereen met klachten te testen wordt snel duidelijk waar het virus eventueel oplaait en kunnen snel maatregelen genomen worden.

Wat houdt de test in?

Neem contact op als je op dat moment milde klachten hebt die passen bij de symptomen van corona, zoals hoest, verkoudheid, koorts of benauwdheid, maar ook als je minder proeft en ruikt dan normaal. Je maakt een afspraak, voor een van de 80 locaties van de teststraten. Er wordt met een watje in je keel en neus wat slijm weggehaald.

Welk nummer kun je bellen?

Om een testafspraak te maken is vanaf 1 juni een landelijk gratis telefoonnummer beschikbaar. Het nummer 0800-1202 is vanaf 1 juni om 08.00 uur bereikbaar en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08:00 uur tot 20:00 uur te bellen om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt.

het landelijke nummer om te bellen bij klachten is 0800-1202

Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Je krijgt een aantal vragen gesteld over je klachten en krijgt als dat nodig is de tijd en plaats te horen waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Ben je besmet, dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. De uitslag vertelt niet of je het virus al hebt gehad, maar is er vooral op gericht om te zien wie nu ziek is en hoe het virus nu rondgaat in Nederland.

80 testlocaties

In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar, verdeeld over de 25 GGD-regio’s. Er zijn ook mobiele testlocaties en testteams die indien nodig aan huis komen.

De verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen. Hierdoor kan het in het begin soms langer duren om een afspraak te maken en getest te worden.

Beeld: Freepik

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud