wat als iemand in je gezin corona heeft

Thuisquarantaine – Wat als iemand in jouw gezin corona heeft?

Eén van jouw gezinsleden heeft corona. Wat betekent dat voor jou en je andere huisgenoten? 

-Geplaatst 18 mei 2020, nieuwste versie 27 augustus 2021

Is iemand die in hetzelfde huis woont als jij positief getest op corona? Dan moet die persoon in quarantaine. Of andere gezinsleden ook in quarantaine moeten hangt af van of zij al beschermd zijn tegen corona en of ze klachten hebben.

Om te bepalen of je in quarantaine moet na besmetting van een huisgenoot of ander contact is een handige Informatiehulp▶️ gemaakt.

Ben je bijvoorbeeld zelf gevaccineerd, dan laat je je testen bij de GGD op de vijfde dag na de positieve test van je huisgenoot. Heb je geen klachten, dan hoef je niet in quarantaine.
Als je klachten hebt die horen bij corona laat je je meteen testen door de GGD.

Ben je nog niet beschermd tegen corona, dan ga je zelf ook in quarantaine. Om het virus zo snel mogelijk op te sporen en de verspreiding ervan te stoppen, laat je je 2 keer testen bij de GGD. De 1e test doe je meteen en de 2e test op dag 5 na het laatste contact met je huisgenoot.

Hulp en steun bij quarantaine

Kan niemand je helpen met bijvoorbeeld de boodschappen? Dan kun je contact opnemen met je gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die mee kan denken over hulp in de buurt. De uitgebreide brochure ‘Hulp en steun bij thuisquarantaine’ van de overheid, met meer adressen waar je hulp kunt vragen vind je hier.

Foto: congerdesign via Pixabay

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud