wat als iemand in je gezin corona heeft

Thuisquarantaine – Wat als iemand in jouw gezin corona heeft

Eén van jouw gezinsleden heeft corona. Wat betekent dat voor jou en je andere huisgenoten? 

– Geplaatst 18 mei 2020, nieuwste versie 3 december 2021

Is iemand die in hetzelfde huis woont als jij positief getest op corona? Dan moet die persoon in isolatie. De rest van het gezin gaat in quarantaine. Jullie doen een thuistest of laten je testen bij de GGD. Testen en quarantaine gelden ook voor huisgenoten die al beschermd zijn tegen corona. Voor kinderen tot 13 jaar zijn er uitzonderingen.

Om te bepalen wat je moet doen na besmetting van een huisgenoot of ander contact is een handige Informatiehulp▶️ gemaakt.

Soms is zelfisolatie niet goed mogelijk. Bijvoorbeeld als een jong kind positief getest is. Voor jonge kinderen is aandacht (samen lezen, samen tandenpoetsen, in bed gelegd worden, samen praten) namelijk heel belangrijk voor de ontwikkeling. Contact met ouders is voor jonge kinderen onmisbaar. In zulke gevallen gaat het hele gezin 10 dagen in quarantaine nadat het positief geteste kind uit isolatie mag. De andere gezinsleden kunnen zich op dag 5 laten testen. Test iedereen negatief, dan mag het gezin uit quarantaine.

Hulp en steun bij quarantaine

Kan niemand je helpen met bijvoorbeeld de boodschappen? Dan kun je contact opnemen met je gemeente. Ook het Rode Kruis heeft een landelijke hulplijn (070-4455 888) die mee kan denken over hulp in de buurt. In de uitgebreide brochure  ‘Hulp en steun bij thuisquarantaine’​  van de overheid staan adressen waar je hulp kunt vragen.

Foto: congerdesign via Pixabay

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Direct naar de inhoud